Actuele informatie over ziekenhuisfarmacie
Wijzigingen in het basispakket
04-04-2018 Bron: Website Tweede Kamer
Op woensdag 28 juni 2017 sprak de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de wijzigingen in het basispakket voor de zorgverzekering per 2018. Het overleg ging onder andere over het wel of niet opnemen van dure geneesmiddelen. Namens het kabinet was minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig.
Hoorzitting / rondetafelgesprek
Position paper NVZ t.b.v. hoorzitting/rondetafelgesprek Farmaceutische industrie d.d. 2 oktober 2017
Medisch specialist wil heldere afspraken over dure geneesmiddelen
01-07-2016 Bron: FMS
In toenemende mate vormen dure geneesmiddelen een bedreiging voor de kostenbeheersing en toegankelijkheid van de zorg. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat zij de optimale behandeling krijgen.
Download hier het hele visie document dure geneesmiddelen
Download hier de samenvatting visie document dure geneesmiddelen
Toekomstscenario’s stimuleren debat over betaalbaarheid geneesmiddelen
30-06-2016 Bron: KCE
De hoge prijs van nieuwe geneesmiddelen bedreigt internationaal steeds meer het evenwicht van het gezondheidszorgbudget. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en Zorginstituut Nederland brachten om die reden een internationale denktank samen die een aantal scenario’s ontwikkelde om de spiraal van steeds hogere geneesmiddelprijzen te doorbreken.
Delivering on the Potential of Biosimilar Medicines
The Role of Functioning Competitive Markets
05-04-2016
IMS Institute for Healthcare Informatics beschrijft in het rapport hoe biosimilars het potentieel hebben om in EU en US tussen de 50 en 100 miljard te besparen.
Cell & Gene Therapies: Innovation to commercialisation
Can industry bridge the gap?
22-12-2015
White Paper by Thought Leadership, IMS Health
Patient Adoption of mHealth
18-09-2015
This report provides an update to the mHealth landscape analysis that was published by the IMS Institute for Healthcare Informatics in 2013. Over the past two years, there has been progress in understanding and addressing the barriers to more mainstream adoption of mHealth. However, for mHealth to fully contribute to improving the delivery of healthcare, further multi-stakeholder effort is required. Read more: www.theimsinstitute.org
Hoogleraar: 'Stop de prijzenstrategie'
29-07-2015
Overheden hebben zelf de prikkel gegeven voor de pervers hoge geneesmiddelprijzen, zegt hoogleraar geschiedenis van de farmacie Toine Pieters.
Hij roept minister Schippers van VWS op de teugels richting fabrikanten en zorgverzekeraars strakker aan te halen. Dit doet hij via een opiniestuk in het Pharmaceutisch Weekblad.
KWF-rapport: Effectieve middelen tegen Kanker
02-07-2015
Samenvatting
Veel kankerpatiënten zijn voor hun behandeling afhankelijk van kankergenees- middelen (oncolytica). In 2013 werd in Nederland 733 miljoen euro besteed aan kankergeneesmiddelen waarvan 519 miljoen euro aan de zogenaamde dure oncolytica.* Er staan op dit moment 58 dure oncolytica op de lijst van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal en het gebruik van deze geneesmiddelen enorm gestegen. Het ziet ernaar uit dat deze trend in de nabije toekomst zal doorzetten.
Lees hier het hele KWF-rapport: Effectieve nieuwe middelen tegen kanker (1,8 Mb)
Wees blij met nieuwe maar dure kankertherapie
02-07-2015
OPINIE Precision-geneeskunde Nieuwe medicijnen leveren echt betere zorg op. Met een nationale inkoopclub en een nationale richtlijn kunnen de kosten in de hand worden gehouden.
Door: Geert Blijham, hoogleraar oncologie en bestuursvoorzitter van het UMC Vandaag praat minister Schippers met de Tweede Kamer over het probleem van de dure nieuwe geneesmiddelen. We gaan toe naar wat 'personalized' of beter 'precision-geneeskunde' wordt genoemd.
Pijnlijke vragen rond medicijnen
01-07-2015
Is € 500.000 per jaar veel voor een geneesmiddel dat iemand in leven houdt? Mogen extreem hoge kosten een reden zijn om een behandeling te weigeren? Oog in oog, of via de media geconfronteerd, met die ene patiënt zal niemand ‘ja’ op die tweede vraag willen zeggen.
Maar wat als tegenover deze ene patiënt er misschien wel tientallen staan op wiens behandeling wordt beknibbeld om dat dure middel van patiënt 1 te kunnen betalen. Dan hebben we een dilemma. En een dat zeer actueel is.
De prijs van een mensenleven en de prijs van een medicijn
30-06-2015
Het is een ongemakkelijke en kille vraag, maar hij moet worden gesteld en verdient een antwoord: hoeveel is een mensenleven de maatschappij waard? In concreto: hoeveel premies zijn burgers bereid collectief te betahttps://expertmeetingziekenhuisfarmacie.nl/wp-admin/admin.php?page=visual-form-builder-prolen voor peperdure medicijnen die een, soms kortstondig, levensverlengend effect hebben?
Reactie Nefarma op NZa-rapport over geneesmiddelprijzen
29-06-2015
Het beleid dat in Nederland decentraal wordt onderhandeld over geneesmiddelprijzen moet niet worden verlaten. Dat zal niet leiden tot lagere prijzen. Dat stelt Nefarma in een eerste reactie op het rapport dat de Nederlandse Zorgautoriteit vandaag heeft uitgebracht over medisch-specialistische geneesmiddelen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.